• Başçavuş Sk. No:102 Küçükesat Çankaya Ankara

Buzdolabı

Buzdolabı

Buzdolabı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buzdolabı nasıl temizlenir?
Kirli bir buzdolabı, sağlığınızı tehdit etmesinin yanı sıra daha çok enerji tüketerek bütçenize de zarar verir. Buzdolabında oluşan kötü kokunun nedeni de çoğunlukla buzdolabı temizliği ile ilgilidir. Bu sorunların önüne geçmek, mikrop ve bakterilerin üremesini engellemek ve ürününüzden en iyi performansı almak için buzdolabınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekir.
Buzdolabı temizliğine başlamadan önce kaza riskini ortadan kaldırmak ve gereksiz enerji tüketiminden kaçınmak için buzdolabınızın fişini prizden çekmelisiniz. Buzdolabınızın iç ve dış yüzeylerini, sökülebilir parçalarını, kapı lastiklerini ve soğutucu sistemini düzenli olarak temizleyerek buzdolabı temizliğini yapabilirsiniz.

Buzdolabımın kurulumu tamamlandı. Kullanmaya başlamak için ne kadar beklemeliyim?
Kurulumun ardından buzdolabınızı dik konumda ve elektriğe bağlamadan 4 saat bekletmeniz gerekir. 4 saatin ardından buzdolabınızı fişe takabilirsiniz, ancak içine herhangi bir yiyecek koymadan önce 12 saat daha beklemelisiniz. Toplam 16 saat sonunda buzdolabınızı güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz.

Buzdolabı iç ve dış yüzeyleri nasıl temizlenir?
Buzdolabınızın dış yüzeyini, aşındırıcı kimyasallar içermeyen temizleyici ürünler ve nemli bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Oluşabilecek deterjan kalıntıları ya da su lekelerini önlemek için yüzeyi iyice duruladığınızdan ve kuruladığınızdan emin olmalısınız.
Buzdolabınızın iç yüzeyini temizlerken kullanacağınız temizlik ürünleri kalıntı bırakabilir ve bu kalıntılar hem sağlığınızı tehdit edebilir hem de buzdolabı kokusu yapabilir. Bu nedenle buzdolabı iç yüzeylerinin temizliğinde deterjan kullanmamalısınız. Buzdolabınızın iç duvarlarını temizlemek için deterjan yerine karbonat kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı karbonatı yarım litre suda eriterek hazırlayacağınız karışım ve sünger ya da yumuşak bir bez ile buzdolabınızın içini temizleyebilirsiniz. Oluşabilecek kazaları ve gereksiz enerji tüketimini engellemek için buzdolabınızın iç yüzeyini temizlerken cihazın fişini prizden çekmeyi unutmamalısınız.

Buzdolabındaki sökülebilir parçalar nasıl temizlenir?
Buzdolaplarının rafları, kapı sepetleri, buz yapıcıları ya da su sebilli modellerde bulunan su tankı gibi parçalar sökülerek temizlenebilir. Temizlemeye başlamadan önce, oluşabilecek kazaları engellemek ve gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek için buzdolabının fişini prizden çekmelisiniz. Ayrıca temizleyeceğiniz parçaların ani ısı değişimlerinden etkilenip çatlama ya da kırılmalarını engellemek için sökülebilen parçaların oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz.
Buzdolabının sökülebilir parçalarını elinizde ya da bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz. Buzdolabı temizliği sırasında herhangi bir temizlik malzemesi kullanırsanız parçaları mutlaka durulamalısınız. Aksi takdirde deterjan kalıntıları ve bunların yol açtığı kötü koku ile karşılaşabilirsiniz. Buzdolabınızda hangi parçaların sökülebildiğini ya da varsa su tankının nerede olduğunu öğrenmek için buzdolabınızın kullanım kılavuzunuzdan yararlanabilirsiniz.

Buzdolabı kapı contası nasıl temizlenir?
Buzdolabı kapı contası zamanla kirle kaplanarak yalıtım özelliğini kaybedebilir. Bu da buzdolabınızın fazla enerji tüketmesine neden olur. Buzdolabınızı temizlerken kapı contalarınızı da silmeyi ihmal etmemelisiniz. Kimyasal temizleyiciler kapı contalarının yapısına zarar verebileceğinden temizlik için nemli bir bez yeterli olacaktır.

Buzdolabı soğutucu sistemi nasıl temizlenir?
Soğutucu sistemi, buzdolabının çalışması sırasında ortaya çıkan ısının hava yoluyla dışarı atılmasını sağlayan parçadır ve toz toplamaya yatkındır. Tozlar zaman içinde hava akımını engelleyerek buzdolabınızın ısınmasına, dolayısıyla fazla enerji tüketmesine neden olabilir. Genellikle buzdolabının arka panelinde bulunan soğutucu sistemi, yeni model dolaplarda bir kapağın arkasında da yer alabilir. Buzdolabınızın soğutucu sistemini 6 ayda bir elle temizlemeniz gerekir. Kaza riskini ortadan kaldırmak için buzdolabınızı temizlemeden önce cihazın fişini çekmeyi ve ellerinizi korumak için eldiven takmayı unutmamalısınız.

Buzdolabım yeterince buz üretmiyor. Sorun ne olabilir ve sorunu nasıl çözebilirim?
Buzdolabınız şebeke beslemeli bir modelse yapabileceğiniz ilk şey, buz yapıcının su bağlantılarını kontrol etmektir. Bağlantıların kullanım kılavuzunda gösterildiği gibi yapıldığından ve herhangi bir tıkanıklık olmadığından emin olmalısınız. Buzdolabınızın buz makinesi, suyu şebekeden değil, soğutucu bölmedeki su tankından alıyorsa su haznesini kontrol etmeli ve buz yapıcı haznenin dolu olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca dondurucu bölmesinin kapağının sık sık açılmasının ya da uzun süre açık kalmasının da buz üretimini yavaşlatabilecek bir neden olduğunu unutmamalı ve dondurucunun kapağını çok sık açmamaya özen göstermelisiniz.

İdeal havalandırma için buzdolabı ve duvar arasında ne kadar boşluk bırakmalıyım?
Buzdolabınızın arka paneliyle duvar arasında en az 5 cm’lik bir boşluk bırakarak ideal havalandırma için gerekli alanı sunmuş olursunuz. Buzdolabınızı mutfak dolaplarınızın yanına yerleştirecekseniz yan duvarlarla dolaplarınız arasında da en az 3 cm’lik boşluk bırakmanız gerekir.

Buzdolabımın kullanım ömrünü uzatmak için neler yapmalıyım?
Buzdolabınızın uzun ömürlü olması için yerleştirildiği alana dikkat etmeniz gerekir. Buzdolabınızla duvarlar arasında bırakmanız gereken minimum 5 cm’lik boşluk havalandırma açısından son derece önemlidir. Bunun yanı sıra buzdolabınızı, kalorifer ya da fırın gibi ısı kaynaklarından uzağa, doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirmelisiniz.
Soğutucu sistemi, buzdolabınızın doğru ve verimli çalışması için önemli bir role sahiptir. Cihaz çalışırken oluşan ısının dışarı atılmasını sağlar. Sürekli hava akımı oluşturan bu parça, ortamdaki toz ve kirleri çekmeye yatkındır. Tozlu ya da kirli bir soğutucu sistemi ise çalışması sırasında ortaya çıkan ısının dışarı atılmasını engelleyerek buzdolabınızın ısınmasına ve soğutma performansının düşmesine neden olabilir. Bu durumda da buzdolabınız kendini soğutmak için daha fazla efor sarf eder ve kompresör daha yüksek devirde çalışmak zorunda kalır. Bu çalışma şekli bir süre sonra buzdolabınızın en pahalı parçalarından biri olan kompresöre zarar verebilir. Buzdolabınızın daha uzun ömürlü olması için soğutucu sistemini 6 ayda bir eldivenle temizlemelisiniz.
Kapının kapalı kalmasını ve soğuk havanın dışarı çıkmasını önleyen kapı contalarını da sık sık kontrol etmelisiniz. Kapının tam kapanmamasına neden olan zarar görmüş kapı contaları, buzdolabı iç sıcaklığının yükselmesine neden olur. Kompresör, buzdolabı içerisindeki sıcaklığı düşürmek için daha uzun ve yoğun çalışmak zorunda kalır. Bu durum, soğutma performansını negatif etkileyip kompresörün ömrünü kısaltabilir. Buzdolabı kapı contasının yalıtım özelliğini korumasını sağlamak ve ürünün ömrünü uzatmak için contayı düzenli olarak nemli bir bezle silmelisiniz. Temizlik sırasında kimyasal temizleyiciler, kapı contalarının yapısına zarar verebileceğinden temizlik için nemli bir bezden yararlanabilirsiniz.
Buzdolabınızın kapısında bir su veya buz pınarı olması, cihazınızın su filtreleri olduğunu gösterir. Kirli bir su filtresi ise sağlığınızı tehdit eder, buzdolabınızın ömrünü kısaltabilir. Düzenli olarak bu filtreleri kontrol etmeli ve ihtiyaç durumunda değiştirmelisiniz.
Düzenli temizlik, buzdolabınızın ömrünü uzatacak en basit yöntemlerden biridir. Temiz bir buzdolabında, dolap içi ısısını ayarlamak daha kolay olduğundan kompresör daha az yorulur. Ayrıca buzdolabınıza düzenli olarak bakım yaptırarak küçük arızaların daha büyük sorunlara yol açmadan düzeltilmesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabı kokusu nasıl giderilir?
Buzdolabı kokusunun en sık rastlanan sebepleri, temizliğin ihmal edilmesi ve gıdaların doğru şekilde saklanmamasıdır. Kötü koku ve bakteri oluşumunu engellemek için buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz.
Buzdolabınızın iç yüzeyini temizlerken kullanacağınız temizlik ürünleri kalıntı bırakabilir ve bu kalıntılar hem sağlığınızı tehdit edebilir hem de buzdolabı kokusu yapabilir. Bu nedenle buzdolabı iç yüzeylerinin temizliğinde deterjan kullanmamalısınız. Buzdolabınızın iç duvarlarını temizlemek için deterjan yerine karbonat kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı karbonatı yarım litre suda eriterek hazırlayacağınız karışım ve sünger ya da yumuşak bir bez ile buzdolabınızın içini temizleyebilirsiniz. Oluşabilecek kazaları ve gereksiz enerji tüketimini engellemek için buzdolabınızın iç yüzeyini temizlemeden önce cihazın fişini prizden çekmeyi unutmamalısınız.
Buzdolabında doğru bir şekilde saklanmayan besinler çabuk bozulabilir ve buzdolabı içerisinde kokuya neden olabilir. Bu sorunları engelleyebilmek için buzdolabınızın içerisinde bulunan ve her gıda türüne özel olarak geliştirilmiş bölmelerden yararlanmalısınız. Buzdolabınızın kullanma kılavuzunu inceleyerek hangi gıdanın, hangi bölmede saklanması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Buzdolabınızda oluşmuş kokuları gidermek için çay posasından yardım alabilirsiniz. Çayı demledikten sonra posasını açık bir kap içinde buzdolabınızın içine yerleştirebilirsiniz. Bu yöntemi uygulayacak olursanız kabı, buzdolabında 12 saatten daha fazla bırakmamalısınız. Çay posası kokuya sebep olan organizmaları kendine çekeceğinden, bu süreden sonra kokunun kaynağı haline gelebilir.

No Frost buzdolabı buzlanma yapıyor. No Frost buzdolabı neden buzlanır? Sorun ne olabilir ve nasıl çözebilirim?
No Frost buzdolapları, eski tip buzdolaplarında görülen buzlanma ya da karlanma sorununu çözmek için geliştirilmişlerdir. Doğru çalışan bir No Frost buzdolabı, buzlanma ya da karlanma yapmaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda dondurucu bölmesinin kapısının çok uzun süre açık unutulmadığından emin olmalısınız. Eğer kapının açık unutulmadığından eminseniz soruna çözüm bulmak için yetkili servisten yardım alabilirsiniz.

 
Sayfamızı Paylaşın